Korisni savjeti

Naučite upravljati web prostorom

Nadogradnja skripti

Danas korisnici za svoje web stranice koriste raznorazne skripte , od onih nepoznatih do vrlo popularnih. Tako tu imamo skripte koje samo djelomično sudjeluju u web stranici, do skripti koje administriraju kompletne web stranice.

Popularne skripte koje se najraširenije koriste , su ujedno i najrizičnije što se tiče sigurnosti. Naime, hakeri često traže propuste baš u tim skriptama jer odjednom mogu napraviti velike nevolje velikom broju korisnika. Zato programeri, koji rade na tim skriptama, stalno rade na zatvaranju tih sigurnosnih propusta. Na svakom je korisniku obaveza da prati izlaženje novih verzija tih skripti i da ih što prije nadogradi kako bi smanjio sigurnosne prijetnje svojoj web stranici, ali i ostalim sudionicima interneta.

Ono što se često događa je to da mnogi vlasnici web stranica uopće ne shvaćaju o čemu se ovdje radi. Često im netko izradi web stranicu koristeći Joomla ili WordPress skriptu (koje su vrlo popularne) za jeftine novce i ostavi im na upravljanje, ne upozoravajući vlasnike stranica na neke stvari koje su bitne kod izrade web stranica takvih alatima. Vlasnik web stranice uopće nije svjestan kako tu skriptu mora stalno nadograđivati pa se nerijetko dogodi da se takve web stranice hakiraju pa se korisnik zatim za pomoć obraća davatelju usluge web hostinga. I tada sazna istinu da imati web stranicu nije samo tako kako se čini. Web stranicu treba održavati, kao i web prostor kojim se koristite. Nadogradnje skripti je jedna od obaveza vlasnika web stranice koja je izrađena na taj način.

Ukoliko korisnik smatra da nije dovoljno educiran za takve poslove, treba odabrati stručnu osobu koja će to za njega raditi stalno ili bar povremeno.

Za takve poslove i nama možete poslati upit.