Korisni savjeti

Naučite upravljati web prostorom

Stranica mi je označena kao nesigurna

Ukoliko vam se desi, da vas posjetitelji vaše web stranice obavijeste o nekakvoj poruci da vam je stranica nesigurna, znači da vam je Google označio web stranicu kao nesigurnu jer sadrži nedozvoljene sadržaje/materijale. Ipak ovdje se ne radi o doslovnoj blokadi pristupa već se radi o tome da vaš browser ima uključenu tu opciju koja blokira pristup, a koju je moguće i isključiti. Međutim svakako se treba sa problemom pozabaviti jer on ipak postoji.

Često korisnik ne razumije o čemu se radi tj. kakve to maliciozne ili neke druge vrste sadržaja njegova stranica može sadržavati pa se prvo obrati nama kao davatelju usluge web hostinga. Odmah treba napomenuti da je ovo problematika o kojoj korisnici nemaju dovoljno saznanja. Mnogi misle da kada postave web stranicu da se njome ne trebaju baviti. To mišljenje je pogrešno, ponajviše kada imate instalirane skripte kao što su razni CMS-ovi otvorenog koda ili neki druge popularne skripte. No, vratimo se na originalno pitanje ovog članka. Više je mogućih razloga kako se maliciozni sadržaj našao na vašem web prostoru:

1. Skripta vam je nesigurna pa su vam hakeri postavili nedozvoljeni sadržaj. Treba redovito održavati takve instalacije, nadograđivati sa novima itd.

2. Imate slabu lozinku za pristup vašem web prostoru ili imate slabu lozinku za pristup vašoj skripti. Obavezno treba promijeniti sve lozinke na složenije, najbolje one koje nudi sam cPanel.

3. Lokalno računalo sa kojeg pristupate vašem web prostoru je zaraženo pa vam hakeri sa udaljenih računala dolaze do pristupnih podataka i postavljaju sumnjive sadržaje na vaš web prostor. Odmah treba pristupiti čišćenju lokalnog računala antivirusnim i sličnim alatima. Zatim naravno promijeniti sve lozinke.

U svakom od ovih slučaja može se desiti da vam hakeri postave svoje datoteke na vaš prostor, ali i mogu promijeniti dio koda vaših datoteka i u krajnjem ih pobrisati.

Nakon što ste poduzeli radnje na otklanjanju problema , pristupite vašoj web stranici i slijedite uputstva koja vas vode preko browsera. Najčešće treba pristupiti vašem Google računu i preko njega poslati poruku njihovoj službi sa dokazima koje ste poduzeli da otklonite problem. Oni će zatim provjeriti vaše navode i skinuti zaštitu prema vašoj stranici. Ukoliko se problem ponovi, znači da niste poduzeli sve radnje koje je trebalo.

Bitno je da svaki korisnik shvati da nije uvijek dovoljno napraviti web stranicu i tako je ostaviti. Za nju se treba brinuti.